Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Munkanélküliből adós vállalkozó

2008.01.18.

Kamatmentes tőkejuttatást kaphatnak a munkanélküliből vállalkozóvá válók, de a vállalkozói létre való fölkészítés költségét idén már nem vállalhatják át a munkaügyi központok egy rendeletmódosítás miatt. A munkanélküliből adófizető vállalkozóvá avanzsáló polgár akár a lakását is elbukhatja, ha a vállalkozása végül nem a terveinek megfelelően alakul.

Kevés üdvözítőbb dolog van annál az állam szempontjából, mintha egy munkanélküli nem a pénzt viszi segély formájában (amit nevezhetünk persze álláskeresési támogatásnak is), hanem hozza a pénzt a kincstárnak különböző adók és járulékok formájában. Az állam tehát támogatja a munkanélküliek vállalkozóvá válását.

Siker és kudarc
Az állami szabályozás többféle lehetőséget is kínál a munkaügyi központoknak: nyújthatnak 3 millió forintig terjedő támogatást visszatérítendő vagy vissza nem térítendő formában, illetve a minimálbér összegének megfelelő, legfeljebb hat hónap időtartamig havonként folyósított támogatást állapíthatnak meg.

A munkaügyi központok leginkább a visszatérítendő támogatást választják a lehetőségek közül, a támogatásra pályázniuk kell a reménybeli üzletembereknek. A Közép-Magyarország Régióban például legfeljebb kétmillió forint visszatérítendő támogatásra (póriasan szólva kamatmentes hitelre) pályázhatnak a delikvensek, feltéve, ha rendelkeznek húszszázaléknyi (400 ezer forint) önerővel. S hogy milyen komoly üzleti tevékenységet lehet elindítani kétmillió forintból?

„Volt már manikűr-pedikűr, mini ABC, ajándékbolt, kisebb vendéglátó-ipari vállalkozás, mérnöki tanácsadó cég, sőt ipari alpinista vállalkozás is, amelynek létrehozására támogatást nyertek a pályázók. A törvény értelmében lehetőség van arra, hogy az önálló vállalkozás létrehozása mellett a pályázók már meglévő vállalkozáshoz is csatlakozzanak.”

Pontos statisztikák nincsenek arról, hogy hányan értek el sikert a vállalkozásukkal, s hányan „buktak bele”. A szakember ugyanakkor személyesen ismer példákat sikerre és kudarcra egyaránt. Szi Benedek Lajos elmondta, hogy ha a támogatást nem tudja visszafizetni a támogatott, akkor méltányossági alapon a munkaügyi központ lehetővé teheti a támogatás visszafizetésének átütemezését, azonban az összeg visszafizetésétől nem áll módjukban eltekinteni.

Azt nem sikerült Szi Benedek Lajostól megtudni, hányan vannak azok, akik a támogatást nem tudták visszafizetni, s hány embernek bánta ezt a zálogba csapott ingatlana. Érdemes tehát jól átgondolni a munkanélkülinek, belevág-e a vállalkozásba.

Vállalkozást indítani mindig kockázatos, a kockázat leginkább a gondos tervezéssel, és a piac ismeretével csökkenthető. Arra a kérdésre, hogy tudnak-e a piac felmérésében a vállalkozóaspiránsnak segíteni, elmondta, hogy az adott kerületben működő vállalkozások szervezeti formáját és tevékenységi körét illetően tudnak piaci információt szolgáltatni. Az ilyen kérdések azonban nem gyakoriak, a pályázók Szi Benedek Lajos szerint kész elképzelésekkel fordulnak a munkaügyi központhoz.

Forrás: FN