Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

A tervek szerint idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán egyeztet majd az új hatóság felállításáról az érintett pénzügyi szervezetekkel - közölte az NGM hétfőn. Az adótanácsadók egyesülete továbbra sem ért egyet a közfelügyeleti hatóság létrehozásával.

Az új közfelügyelet koncepciójának és részletszabályozásának kidolgozása az érintett pénzügyi szervezetek képviselőinek bevonásával történik, a tárca számít a számviteli- és az adószakma segítségére, a tisztességes pénzügyi szakemberek tudására és tapasztalatára - tették hozzá.

Kiemelték: a közfelügyelet a könyvelőket, az adótanácsadókat, az adószakértőket, az okleveles adószakértőket és a könyvvizsgálókat ellenőrzi majd. A kritikus területeken folyamatos szakmai felügyeletet biztosítana, célzott ellenőrzések és megfelelő szankciók alkalmazásával. Mindezt nem a Magyarországon működő 800 ezer vállalkozás szintjén tenné, hanem az őket kiszolgáló szakemberek körében, akik döntéseikkel, munkájukkal meghatározzák a pénzügyi beszámolást, és a bevallásokat - írták.

Arra is rámutattak, hogy az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek (könyvelők, adótanácsadók) munkáját veszik igénybe, hogy mindig megbízható minőségű munkát kapjanak a szakértőktől. Az NGM közfelügyeleti funkcióinak kiterjesztése éppen ezt a célt szolgálja.

Az NGM szerint az új közfelügyelet felállítása üzenetértékű lépés lenne a pénzügyi beszámolókba vetett bizalom helyreállítása, megerősítése érdekében. Feladata lenne többek között olyan specifikus szabályok (szakmai standardok, hivatásrendi szabályok) megalkotása, amelyek elősegítik a rendeltetésszerű joggyakorlást.

Hangsúlyozták: a cél az, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók minden esetben szabályszerűen és etikusan járjanak el. Az NGM véleménye szerint az  adócsalások és a pénzügyi visszaélések szoros kapcsolatban vannak a jelenleg hiányos pénzügyi és az adószakmai ellenőrzéssel. Az állami felügyeleti funkciók megerősítése így a feketegazdaság visszaszorítására tett legfontosabb lépések egyike lehet - jegyezte meg közleményében a minisztérium.

Az adótanácsadók egyesülete továbbra sem ért egyet a közfelügyeleti hatóság létrehozásával

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete továbbra sem tartja jó megoldásnak az új közfelügyeleti hatóság bevezetését, Zara László elnök szerint megalapozatlan elképzelésről van szó, létrehozása csak a bürokráciát növelné.

Zara László elmondta: információi szerint az egyeztetésre minden szakmai érdekképviseletet meghívtak, a szakmai szervezetek hétfőn este egyeztetik közös álláspontjukat. Hozzátette, a tavaly júliusban eléjük tárt elképzeléseken túl nincs további információjuk.

Kifejtette: nem tudnak azonosulni az NGM hétfői közleményében foglaltakkal, miszerint az ellenőrzés helyreállíthatja a beszámolókba vetett bizalmat, illetve a feketegazdaság visszaszorításához volna erre szükség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis eddig is kellőképpen ellenőrizte a vállalkozásokat, ezzel együtt a könyvelő, adótanácsadó vállalkozások munkáját is, ezért nem látják szükségét annak, hogy erre egy új hatóság jöjjön létre. Hozzáfűzte, az új hatóság bevezetését nem indokolja a brókerbotrány sem, mert abban külső könyvelők nem voltak érintettek.

Problémásnak tartják azt is, hogy nem lehet tudni, milyen körben ellenőrizne a minisztérium. A mintegy 40 ezer regisztrált mérlegképes könyvelőt, a könyvvizsgálókat és adótanácsadókat egybeszámítva 55-60 ezer regisztráltról van szó, őket vagy a cégeiket kellene ellenőrizni. Nem lehet tudni azt sem, kiterjedne-e az ellenőrzés azokra, akik regisztráltak, de egy cég saját apparátusában dolgoznak - jegyezte meg.

Zara László az elképzelést megalapozatlannak nevezte, ami csak a bürokráciát növelné. Még ha létre is tudnák hozni, évekbe telne - vélte. A könyvvizsgálókkal kapcsolatos minőségellenőrzésben tíz év alatt, nemrégiben sikerült odáig eljutni, hogy mit, milyen módszerrel kell ellenőrizni, és a jóval kisebb létszámot hatévente ellenőrzi a könyvvizsgálói kamara - emlékeztetett.

Kiemelte: azzal egyetértenek, hogy a könyvelői és adótanácsadói szakmának tisztulnia kell. Ennek érdekében a szakmai továbbképzések, szakmai szervezetek felé kellene terelni azokat, akik még nincsenek benne ebben a körben - mondta Zara László. Nem a kötelező tagságra gondolnak, azt végképp nem szeretnék, ha akár a könyvelő, akár az adótanácsadási szakmában kötelező kamarai szintű szerveződést írnának elő - fűzte hozzá.

Forrás: AdóCentrum >>

2016.02.12.


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

loading...