Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Kell-e nekünk munkaköri leírás?

2008.02.19.

Komoly dilemma sok cégvezető és olykor a munkavállaló számára is, hogy érdemes-e bajlódni egy újabb dokumentum elkészítésével, kitalálni a munkaköri leírás szövegét, majd megőrizni a látszólag felesleges papírokat. Nos a kérdés nem ilyen egyszerű, a munkaköri leírás mind a cég, mind a dolgozó számára hasznos dokumentum lehet.

Léteznek egészen kicsi, néhány fős cégek, ahol mindenki tudja hol a helye, mit kell csinálnia, és ahol a fent leírt felesleges papírgyártásnak van némi alapja. Azoknál a vállalkozásoknál ugyanakkor, ahol már 3-4 munkatársat alkalmaznak mindenki számára az a legtisztább, ha írásba foglalják a dolgozók feladatait, és nem csak a szóban adott utasítások alapján próbálnak tájékozódni a munkatársak, hogy mit is kell csinálniuk.

A munkaszerződés

Aki mégis úgy gondolja, hogy megspórolná a munkaköri leírás elkészítését, annak rossz hír lehet, hogy szabályos jogviszony létesítése során is szükség van erre. A törvények szerint a munkaviszony a munkaszerződéssel jön létre és ez elkülönülhet a munkaviszony kezdetétől, ami a munkába lépés napja. A munkaszerződés a felek megegyezésén alapuló, egybehangzó akaratnyilatkozat alapján létrejött kétoldalú jogviszony.

A munkaszerződést minden esetben írásban kell megkötni, ha nincs írásba foglalva, csak a munkavállaló hivatkozhat az érvénytelenségére, maximum a munkába állást követő 30 napig. Amennyiben a 30 nap eredménytelenül eltelt, a szóban megkötött munkaszerződést is érvényesnek kell tekinteni.

A munkaszerződés (kinevezési okmány) kötelező tartalmi eleme a munkakör nevesítése, amely mintegy gyűjtő meghatározásként már magában foglalja a munka jellegét, az ellátandó foglalkozást, az azzal járó feladatot. Nem megfelelő az a gyakorlat, amikor az ellátandó munkakör megnevezése olyan általános kifejezés, amely nem utal a konkrét feladatra, mint például irodai alkalmazott, ügyviteli dolgozó, kisegítő stb.

A munkaköri leírás

A konkrétan meghatározott munkakörhöz (eladó, titkárnő, ápolónő, szakorvosi stb.) más és más feladatok és elvárások kapcsolódhatnak, hiszen a munkakör egy adott szervezet része, amelyben sajátos szervezeti stratégia, cél, szokások és kultúra jelenik meg.

A munkaköri leírás készítésének célja, hogy megfogalmazza az adott munkát végzők számára az elvárásokat, a követelmények tervezhetővé váljanak, meghatározható legyen a munkakör helye a szervezetben.

A munkaköri leírás nem része a munkaszerződésnek. Saját kezét köti meg az a munkáltató, ahol a munkaszerződés az ellátandó feladatokat tételesen felsorolja, hiszen a módosításhoz közös megegyezés szükséges, míg a munkaköri leírást a munkáltató a változó körülményeknek megfelelően módosíthatja.

A munkaköri leírásnak minimálisan az alábbi információkat szükséges tartalmaznia:

  • A munkakör megnevezése. Megegyezik a munkaszerződésben, kinevezési okmányban lévő munkakörrel.
  • Közvetlen felettese, közvetlen beosztottja, helyettesítője, helyettesíteni köteles. Célszerű a személyek helyett a munkakörök meghatározása.
  • A munkakör betöltésének követelményei. A munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettséget, szakképzettséget, egyéb speciális tanfolyam szükségességét írhatja elő.
  • A munkakör ellátásához szükséges személyi tulajdonságok. Ilyen lehet például a szervező, tájékozódó, döntő, kapcsolatteremtő, konfliktuskezelő, tárgyaló készség.
  • A munkakört betöltő személy feladata, felelőssége, hatásköre és kölcsönös kapcsolata. Ebben a fejezetben kell meghatározni, hogy az adott munkakörben a munkakört betöltő személynek milyen irányítói, milyen munkavégzési, milyen ellenőrzési és igazolói feladata, felelőssége, hatásköre és kölcsönös kapcsolata van.

Forrás: MFOR

Tipp!

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Hatékony üzleti honlapokat készítünk megfizethető áron >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>

Készítse el cégbemutatóját portálunkon >>