Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Béren kívüli juttatás: szemüveg és munkahelyi képzés is lehet?

A védőszemüveg lehet-e természetbeni juttatás? Üdülési csekket kaphat-e a munkavállaló nevelt gyermeke? A munkahelyi képzéseket célszerű cafeteria-elemként elszámolni? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

Cafateria-ba beszámolhatja-e a munkáltató a számítógép előtt dolgozó szemüveg térítési támogatását, mely köztisztviselő esetén 38650 forint, s 2 évente jár? Szemüveget készítettem, de nem akarják kifizetni a 38650 forintot (számlával igazoltam) azzal a válasszal, hogy a cafateria-ban benne van. Év elején a cafateria tájékoztatóban csak az étkezési hozzájárulást, és a 13. havi munkabért közölték, de szerintem ennek is benne kell lennie, mert 2 évente jár és védőszemüveg.12.800Ft étkezési hozzájárulást kapok.

A védőszemüveg juttatásáról szóló jogszabály szerint, hogy ha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

A szemüveg értéke összegszerűen nem meghatározott a jogszabályban, mert a szemüveglencse dioptriafüggő és így az ára változó. Olyan összeg értendő alatta, amelyből az adott konkrét munkavállalónak, a feltételeknek eleget tevő szemüveg biztosítható. A szemüveg juttatása indokolt esetben kötelező, ezért általában nem javasolt cafeteria rendszerbe tenni, hiszen az ebben szereplő természetbeni juttatások választható juttatások, és minden dolgozó a számára legkedvezőbb juttatást választja ki. A munkáltató szempontjából a juttatás adómentes természetbeni juttatásnak minősül, amit számlával kell igazolni.

Üdülési csekket kaphat a nevelt fiam is?

A munkáltató üdülési csekket adhat a munkavállalónak és a munkavállaló közeli hozzátartozójának a kedvezményes 25 százalékos adó megfizetése mellett. Közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

Szeretnénk képzéseket tartani a munkavállalóinknak. Azt hallottuk, hogy ezt is el lehet valahogy számolni béren kívüli juttatásként. Ez így van? Valóban megéri, vagy célszerűbb költségként elszámolni?

Az iskolarendszerű képzés költsége elszámolható természetbeni juttatásként és a minimálbér két és félszeresét meg nem haladó részét 25% adó terheli. Iskolarendszerű képzésnek minősül minden olyan képzés, amelynek résztvevői a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll.

Forrás: Adózóna >>

2010.10.11.

Fórum - Hozzászólás a fórumban >>

Hirdessen itt!

 • Tisztelt Cégvezető!
  Miért fizetne más cégkeresőkbe évente 50-80 ezer forintot?
  Portálunkon, ingyen is regisztrálhatja cégét!
  Budapesti Cégkereső és hirdetési portál >>
 • Az érme csodálatos ajándék és egy befektetési lehetőség!
  Gondoltál már arra, hogy milyen szép ajándék az érme?
  Szeretnél meglepetést szerezni szeretteidnek, amire életük végéig emlékeznek?
  Születésnapra, névnapra, Valentin napra, házassági évfordulóra, karácsonyra, egyéb eseményekre.
  A leszebb ajándék egy csodálatos érme!
  Érme, Aranyérme, Ezüstérme >>

 • Linkweb - Linkgyűjtemény
  Mutassa be honlapját, szolgáltatását, tevékenységét portálunkon!
  A Linkweb dinamikusan fejlődő portál!
  Linkweb >>