Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Tovább szigorítana a kormány

2008.01.30.

Keményebb lesz a feketegazdaság elleni küzdelem.

A Pénzügyminisztérium tovább szigorítaná a feketegazdaság elleni szabályozást. A tárca több hatóságot is felkért: fogalmazzák meg, mely pontokon lehetne szigorúbbá tenni a jogszabályt, illetve találhatók-e a törvényben, végrehajtásban ellentmondások, tévedések. A felkért hatóságok között van az adóhatóság, a vám- és pénzügyőrség és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is.

A tárca emellett a kereskedőkkel, szélesebb körben a vállalkozói szférával is egyeztet a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Ennek keretén belül az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) ma tart megbeszélést Alexa Györggyel, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnökével és Kondorosi Ferenccel, az Új rend kormányzati program összehangolásáért felelős kormánybiztossal.

Lapunk értesülése szerint az adóhatóság nem javasolt a PM-nek jelentősebb szigorításokat, sőt olyan észrevétel is volt, amely sokallotta egyes mulasztási bírságok egymillió forintra emelését - noha a hatóságnak lehetősége van arra, hogy akár nulla forintig is mérsékelje a bírság összegét.

Az NFH több javaslaton is dolgozik, a részletek azonban még nem publikusak - mondta Kathy Attila, az NFH szóvivője. Beszédes lehet azonban, hogy Wittich Tamás, a hatóság elnöke több nyilatkozatában is nevetségesen alacsonynak tartotta a fogyasztóvédelmi bírságokat, mert adott esetben százezer forint összegű bírság semmitől sem tartja vissza a tisztességtelen szándékú kereskedőket, vállalkozásokat.

Az OKSZ elsősorban a feketekereskedelem elleni fellépéssel kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozik. A megbeszélésre tartogatott javaslatokat lapunknak nem részletezte Vámos György, a szövetség főtitkára, de az alapvető kifogásaikat megemlítette. A szervezet szerint nem volt a legszerencsésebb lépés a karácsony előtt lezajlott Csillagszóró hadművelet, mert az főként a bevásárlóközpontokat érintette és kevésbé a feketekereskedelem melegágyát, az ázsiai piacokat, pedig az utóbbiaknál gyakoribb a számla nélküli értékesítés.

Forrás: Napi Gazdaság

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>