Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Gyurcsány állami cégekben ígért tulajdont az embereknek

2008.02.19.

Kétszázmilliárddal csökkenthető az adóterhelés.

Hétfőn tartotta parlamenti évértékelőjét a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc beszédjének kezdetekor az ellenzéki képviselők kivonultak.

Napirend előtti felszólalásában Gyurcsány hangsúlyozta: tudja, hogy ez a másfél év sok csalódást és bizonytalanságot hozott, mert gyorsabban növekedtek az árak és az adók, mint a jövedelmek, illetve több területen is felforgatták a régi rendet. Sokan, akik hittek bennük, elfordultak a szocialistáktól. Sokaknak életük egyik legnehezebb másfél éve volt az elmúlt időszak, azok közül is, akik bennünket támogattak és bennünk hittek. Sajnálom, hogy sokaknak csalódást okoztunk - idézte a miniszterelnököt a távirati iroda.

Ugyanakkor - mint mondta - azt még ennél is jobban bánná, ha nem teljesítették volna a kötelességüket.

Gyurcsány évértékelőjében egyebek mellett azt mondta, a költségvetés jobb lesz a tervezettnél, az egyensúly helyreállítása után pedig 250 milliárd maradni is fog. A legnehezebb szerkezeti átalakulások legfontosabb döntéseit is meghozták - tudósított az Index. A következő időszakban már nem lesznek húsbavágó döntések.

Hozzátette, hogy olcsóbb az állam, kevesebbe kerül, mint valaha, az egyetemek és főiskolák versengenek a diákokért, a gyógyszergyártók a verseny miatt csökkentik a gyógyszerárakat.

Az egészségügy átalakítása eredményeként 200 ezer ember kezdett járulékot fizetni. A gazdaság kifehérítéséből minden magyar állampolgárra nyolcezer forint jut.

A miniszterelnök azt is elmondta, csökkenteni kell a járulékos adóterheket, hogy könnyebb legyen a foglalkoztatás. Jövőre 200 milliárd forinttal csökkenthető az adóterhelés. Korrigálni kell a segélyezési rendszeren, hogy azok is dolgozhassanak, akik tudnak.

A pénz és tőkepiacokkal kapcsolatban a miniszterelnök az mondta, hogy valamennyi magyar embernek esélyt kell adni arra, hogy tulajdonosok legyenek. Állami cégekből tulajdont vehetnek az állampolgárok a kormány új tulajdonosi programjának keretében - idézte a kormányfőt az MTI. Az állampolgárok párezer forint induló befizetéssel vásárolhatnak az állami cégekben akár százezer forint értékű tulajdont - közölte a kormányfő, hozzátéve: a következő hetekben nyílt vitában határozzák meg azoknak az állami vállalatoknak a körét, amelyek jelentős tulajdonhányadát felajánlják a magyar, illetve a huzamosabb ideje Magyarországon élő európai uniós polgároknak. Hogy mely vállalatoknál, azt majd a jövőben döntik el. Részletfizetési és adókedvezmény adnak azoknak, akik tulajdonos polgárok akarnak lenni. Az egész folyamatnak ellenőrizhetőnek, átláthatónak kell lennie, garantálják majd, hogy ne kevesek kezébe kerüljön a tulajdon. A stratégiai vállalatok többségét azonban érdemes megtartania az államnak - idézte az Index a miniszterelnököt.

Forrás: Napi Gazdaság

Tipp!

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Hatékony üzleti honlapokat készítünk megfizethető áron >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>

Készítse el cégbemutatóját portálunkon >>