Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Jövőre csökkennek a munkát terhelő járulékok

2008.02.19.

Gyurcsány Ferenc szerint a hétköznapok biztonsága munkából, tudásból és tulajdonból áll. Aki mindezekkel rendelkezik, annak könnyebb, aki nem, az gyenge és sérülékeny. A kormányfő nem hisz a gazdagság automatikus lecsurgásában, nem hisz a liberálisoknak a piac mindenhatóságát hirdető elvében sem. Abban a polgárosodásban hisz a miniszterelnök, amelyik utat nyit a tehetségeknek.

Ennek keretében a miniszterelnök meghirdette, hogy jövőre csökkenek a munkát terhelő járulékok. A számítások szerint erre jövőre kétszázmilliárd forint jut.

A politikus javasolta, hogy a hátrányos helyzetű diákok ingyen laptophoz jussanak, és évente plusz 30-50 ezer forint támogatást kapjanak. Gyurcsány átfogó művelődésiház-programot akar, létesítmények felújítására ötvenmilliárdnál valamivel többet tervez.

A miniszterelnök meghirdette az új tulajdonosi programot is, amelynek keretében kisjövedelműek állami cégek részvényeiből vásárolhatnak. Ennek számára kidolgoznának egy kedvezményes hitelprogramot, amelynek keretében tíz százalék önrészt kellene befizetni. A törlesztést adókedvezményekkel is támogatnák. Az egész folyamatnak ellenőrizhetőnek, átláthatónak kell lennie annak érdekében, hogy ne kevesek kezébe kerüljön a tulajdon. A stratégiai vállalatok többségét azonban érdemes megtartania az államnak.

A miniszterelnök beszédére természetesen a parlamenti pártok képviselői reagáltak. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint a "cégosztási" ötletet nem az átlagembereket szolgálná. Navracsics szerint a kárpótlási jegyet is rengetegen kaptak, amit aztán 40 százalékos árfolyamon lehetett eladni a tőzsdén. A spekulánsok nagy haszonra tettek szert, ám az átlag ember alig profitált valamit. A munkahelyteremtés kapcsán a Fidesz szónoka kifejtette, hogy „épp ideje a növekvő munkanélküliség ellen tenni.

Az állami cégek tőzsdére vitelét, és e vállalatok "civil felvásárlását" támogatta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Emlékeztetett rá, hogy a mostani kormány többször meghirdette az állami vállalatok tőzsdére vitelét, ám ebből idáig nem lett semmi. Dávid Ibolya hiányolta, hogy a miniszterelnök nem nevesítette, a cégek hány százalékát vinné a börzére a kormány, és mit csinálna a kabinet az ebből származó bevételekből.

Forrás: MFOR

Tipp!

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Hatékony üzleti honlapokat készítünk megfizethető áron >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>

Készítse el cégbemutatóját portálunkon >>