Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Lendületben az APEH: fokozott ellenőrzések várhatóak

2008.02.20.

Az APEH ma tette közzé a 2008. évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit, amelyek többek között az aktuális gazdasági folyamatokra, az adópolitikai célkitűzésekre, a jogszabályváltozásokra, továbbá a legnagyobb kockázatot jelentő adózói csoportokra figyelemmel szabályozzák az adóhatóság ellenőrzési tevékenységét. A főbb ellenőrzési területek közé tartozik az idei évben többek között a kereskedelem, a véndéglátás, a húsfeldolgozó-ipar és a gabona-vertikum. Mfor.hu tudósítás.

Az APEH az idei évben tovább folytatja a feketegazdaság kifehérítését célzó intézkedéscsomagját. Új, törvényadta lehetőség és egyben kötelezettség, hogy az adóhatóság kockázatelemzéssel kiválasztja a jogelőd nélkül újonnan alakuló vállalkozások húsz százalékát, amelyeket ellenőrzési körébe von. Másik friss jogszabályi lehetőség a jövedelem- (nyereség)minimum alatt vallók ellenőrzése.

Szintén tovább folytatja az adóhivatal a feketefoglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzéseit, csakúgy, mint a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálatát, közölte Szikora János APEH-elnök keddi sajtótájékoztatóján.

Méltányosságot kapnak az áfások

A fentieken kívül ugyancsak kiemelt figyelmet fordítanak a bevallási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztó adózókra, valamint a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak ellenőrzésére. Mivel az új törvényeknek köszönhetően számottevően egyszerűsödött a cégalapítás, és ezzel együtt nőtt a jogtalan előnyökre pályázók köre, az adóhatóság fokozottan vizsgálja a vezető tisztségviselők adózói életútját is. Több félnivalójuknak lesz tehát azoknak, akik már csődbe vittek néhány vállalatot.

Tevékenységi körökre lebontva, az előző év tapasztalati alapján az adóhivatal nagy figyelmet szentel a kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások bevételi- és költségelszámolási vizsgálatára.

A húsfeldolgozó ágazat, valamit a baromfifeldolgozó, - termelő és -értékesítő vállalatok is biztos számíthatnak ellenőrzésekre. Miután rohamos mértékben előretört az e-kereskedelem, itt is kiemelt vizsgálatok lesznek az idén, akárcsak a számítástechnikai alkatrészek forgalmazóinál vagy éppen a gabonavertikumban.

Lehetséges az ellenőrök ellenőrzése

Fokozott ellenőrzések három területen, nevezetesen a gépjármű-kereskedelemben, az információtechnológiai szaktanácsadás és az egyéb információtechnológiai szolgáltatások terén működő vállalkozásoknál, továbbá az egészségügyi ellátással foglalkozóknál várhatók.

Nagy figyelmet fordít az APEH a 2006-ban bevezetett új adónemekkel (különadó, hitelintézeti járadék) kapcsolatos adókötelezettségek vizsgálatára, akárcsak a lánc-számlázásokra, valamint az országhatáron belüli és az azon túlnyúló körbeszámlázásos ügyletekre, értékesítési láncolatokra.

Nem hanyagolható el továbbá a magánszemélyek adókedvezményi feltételeinek érvényesülése - hangsúlyozta az APEH elnöke -, mint ahogy az illetékkötelezettségek és a szerencsejátékokhoz fűződő kötelezettségek teljesítése sem.

S mit tehetünk akkor, ha kétségünk támad affelől, hogy valóban az adóhatóság revizoraival állunk szemben? Ebben az esetben kérjük el az ellenőr megbízólevelét és szolgálati igazolványát. További könnyítés, hogy február 25-től magától az adóhatóságtól is megkérdezhetjük telefonon, hogy tényleg minket pécéztek-e ki az adóellenőrök vagy esetleg csúnya átverés áldozatai vagyunk, mint ahogy erre sajnálatos módon már volt példa. Nemsokára ez a szolgáltatás az interneten keresztül is elérhető lesz.

Mi várható jövőre?

A 2009-es ellenőrzések előreláthatóan az egészségügyi tevékenységet végző vállalatoknál (így például a fitneszkluboknál), a hulladékgazdálkodás- és kereskedelem terén, a takarítási tevékenységet végző vállalkozásoknál, valamint a pénzügyi szektorban (hitelközvetítők, hitelkihelyezők, brókerek, üzletviteli tanácsadást végző vállalkozások) várhatóak. Eddig is számos probléma adódott az őrző-védő tevékenységet végző adózóknál és az utazásszervezőknél, így jövőre minden bizonnyal ők sem fognak kimaradni a vizsgálódások fókuszából.

A jogszabályváltozásokhoz köthető egyéb feladatokkal kapcsolatban Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese kiemelte: az újonnan bevezetett áfa-kötelezettségek teljesítésének vizsgálata során kezdetben méltányosan fognak eljárni. Teszik ezt azért, mert számos ponton, így például a fordított adózással kapcsolatos rendelkezéseknél is több jogértelmezési probléma merült fel.

Az OEP által átadott adatok alapján az állami adóhatóság kiemelten ellenőrzi azoknak a magánszemélyeknek a járulékfizetési kötelezettségét, akik a nyilvántartás szerint nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Az APEH elnöke szerint körülbelül 400 magánszemélynek kell tisztáznia adatait ebben a körben. (Ez a szám természetesen nem  azt jelenti, hogy csupán ennyi "potyautas" létezik Magyarországon.)

A fakitermelők csaltak legkevésbé

A 2007. évi ellenőrzésekkel kapcsolatban Szikora János megjegyezte, hogy összesen 356, 7 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel az APEH, a kivetett szankciók összege pedig meghaladta a 212 milliárd forintot. Kiemelt figyelmet fordítottak az ÁFA-minimalizálókra, csakúgy mint a tb-járulékok ellenőrzésére és a vagyonosodási vizsgálatokra. Kisebb mértékben ugyan, de vizsgálták a fakitermelést, illetőleg -feldolgozást is.

Mint kiderült, a legtöbben ez utóbbi szektorban tartják be a szabályokat. A tavalyi, központosított ellenőrzések keretében az APEH az egyes cégcsoportok vizsgálatára helyezte a hangsúlyt, amelynek során megpróbálták kiszűrni a gazdasági életből a fiktív vállalatokat, valamint azokat a fantom- és alvó cégeket, amelyeknél igen gyakori a tulajdonos-, ügyvezető-, illetőleg székhelyváltoztatás.

A központosított ellenőrzések többek között a számítástechnikai alkatrész kereskedelem, a takarítási szolgáltatás, az autókereskedelem, az ingatlanforgalmazás, valamint az elektromos háztartási cikkek kereskedelméhez kötődnek a leggyakrabban.

Tavaly 225 ügyben folytatott vizsgálatokat az adóhatóság, ezek során 748 adózót ellenőrzött; a 372 befejezett vizsgálat alatt 17,2 milliárd forintos adókülönbözetet tárt fel. Ezenkívül több mint 1200 törvényességi felügyeleti eljárást és közel 500 adószám-felfüggesztést kezdeményeztek a szakemberek.

Simon Rita

Forrás: MFOR

Tipp!

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Hatékony üzleti honlapokat készítünk megfizethető áron >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>

Linkweb - Készítse el cégbemutatóját portálunkon >>