Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Megváltozik az építményadó és a telekadó alapjának, illetve mértékének számítása

2008.02.20.

Az eddigi törvényi szabályozás szerint az adóalap az építmény, illetve a telek hasznos alapterülete vagy a korrigált forgalmi értéke volt, mértéke pedig építmény esetén 900 Ft/m2 (inflációval korrigálva 1084 Ft/m2 2008-ban), vagy 3%, telek esetén 200 Ft/m2 (inflációval korrigálva 241 Ft/m2 2008-ban), vagy 3%, attól függően, hogy az adóalapot melyik módszerrel számították.

2009. január 1-jétől az adóalap az építmény és telek számított értéke, mértékének felső határa lakás, illetve lakáshoz tartozó telek, telekhányad esetén 0,5%, egyéb építmény, illetve egyéb építményhez tartozó telek, telekhányad esetén 1,5%.

A számított értéket az adózó önadózással határozza meg az önkormányzat által megállapított típusingatlanokra vonatkozó települési átlagértéket alapul véve. Továbbra sem lesz kötelező az önkormányzatok számára az építmény- vagy telekadó bevezetése, de az új szabályozás az építmény és telekadó értékeiben növekedést okozhat. A számított érték alapjául szolgáló típusingatlanokra vonatkozó települési átlagértéket a hasznos alapterület 1 m2-re vetítve az önkormányzatok állapítják meg ingatlan-fajtánkként és értékövezetenként a törvényben meghatározott értékhatárok között.

Forrás: PWC

Tipp!

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Hatékony üzleti honlapokat készítünk megfizethető áron >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>

Linkweb - Készítse el cégbemutatóját portálunkon >>