Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Szeptember végéig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Még mindig ritkán igénylik vissza magyar cégek a külföldi áfát, pedig nem jár költségekkel és egyszerűsített az eljárás. Szeptember 30-ig lehet benyújtani a NAV-hoz a külföldi áfa-visszatérítésére vonatkozó kérelmeket.

A Baker Tilly Hungária nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szerint rengeteg vállalat szembesül azzal, hogy külföldre utazó vagy átmenetileg ott dolgozó munkatársának üzemanyag, lakhatási, szállodai-, vendéglátási-, autóbérlési- vagy konferencia számlája az adott ország áfáját tartalmazza. Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária partnere szerint azonban a hazai cégek gyakran a számla bruttó összegét könyvelik költségként, nem foglalkoznak annak áfatartalmával.

Ennek oka egyrészt, hogy nem tudják, az áfa bizonyos feltételekkel az EU országaiban visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak, drágának vélik a visszaigénylési folyamatot. Pedig a belföldön letelepedett adóalany díjmentesen, a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelmében igényelheti vissza ezt az áfát, a többit elintézik az adóhatóságok. Azaz a NAV megkeresi a külföldi adóhatóságot, továbbítja az igénylést, a külföldi hatóság azt megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt – minimum 50 eurót – kiutalja a magyar cégnek – magyarázza a cég közleményében a szakértő.

Az EU-áfadirektíva alapján általánosságban a vendéglátás teljesítési helye az, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, szállás esetén, ahol az ingatlan van, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják. Ezért ezekben az esetekben szinte biztosan helyes az adott ország áfájának felszámítása.

A 2014. évi számlák esetén legkésőbb 2015.szeptember 30-ig lehet ezt a kérelmet benyújtani, a nyomtatványt országonként kell kitölteni, az adott országból származó számlák alapján. A szeptember 30-i határidő jogvesztő határidő, ezt követően visszaigénylésre nincs lehetőség.

A visszatérítés az Európai Unió országaiból lehetséges, éves kérelem esetén a minimum összeg 50 euró, vagy annak megfelelő összeg. Ez azt jelenti, hogy akár már az idei első három negyedév számláit is érdemes megvizsgálni, és a feltételek fennállása esetén visszakérni az áfát – hívja fel a figyelmet Bagi Márta szakértő. Mindemellett lehetőség van évközben, negyedéves kérelmek benyújtására is, ha a visszatérítendő összeg eléri a 400 eurót, ráadásul a tagállamok többségénél meghatalmazott is eljárhat.

2015.09.25.

Forrás: HVG >>

 • A meglepetésnek, az ajándéknak Te is örülsz?!
  Gondoltál már arra, hogy milyen szép ajándék az érme?
  Születésnapra, névnapra, házassági évfordulóra, Valentin napra, Karácsonyra
  és egyéb alkalomra, a legszebb ajándék egy csodálatos érme!
  Gondolj előre az aktuális alkalomra >>

 • Tudta, hogy több százezer forint bírságot fizethet?
  Készíttesse el szabályzatát, mielőtt százezreket fizet az APEH -nek!
  Szabályzatok elkészítése, az Ön cégére formázva!
  Elkészítjük szabályzatait, garanciával! >>

loading...