Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Rengetegen bukhatják el a TB-t holnaptól!


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

Minden évben diákok tízezrei fejezik be felsőfokú tanulmányaikat, de hiába a diploma nem mindenkinek sikerül azonnal elhelyezkedni és munkába állni. Nem szabad azonban elfelejteni a frissen végzetteknek, akiknek még nincs munkája,  hogy a mai napon lejár a türelmi határidő, ezért már nekik is maguknak kell majd fizetni a társadalombiztosításukat (TB). Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

A TB fizetése a jogszabályban előírtak szerint mindenkinek kötelező, attól függetlenül, hogy valaki éppen beteg-e vagy sem. Ez általában nem jelent gondot azoknak, akik iskolába járnak, vagy be vannak jelentve munkahelyükre. De amikor nem állunk munkaviszonyban vagy már nincsen tanulói jogviszonyunk, akkor a TB-t magunknak kell fizetnünk.

Ez jelenleg havonta 6930 forint.

Idén nyáron is sok diák fejezte be végleg középfokú vagy épp felsőfokú tanulmányait és bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 24 évesnél fiatalabb korosztály munkanélküliségi rátája 3,6 százalékkal 16,2 százalékra csökkent idén augusztus-októberben az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból kerül ki.

Mikor kell elkezdeni fizetni?

Azoknak a frissen végezett diákoknak, akik még nem kezdtek el dolgozni, nem szabad elfelejteniük, hogy a mai napon jár le a 45 napos türelmi határidejük, vagyis az október 31.-én lejárt diákigazolvánnyal rendelkezők, december 16-tól kötelesek maguknak fizetni a társadalombiztosításukat.

Hogyan kell fizetni?

A határidő lejártát követően még 15 napig lehet jelezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a járulékfizetési kötelezettséget. A bejelentéséhez szükséges adatlap (T1011) letölthető az adóhatóság honlapjáról, vagy beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain. Ezt postán, személyesen, vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül tudjuk eljutatni a NAV-hoz.

A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig.

Kinek nem kell fizetni?

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

2015.12.16.

Forrás: Pénzcentrum >>


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

loading...