Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Számviteli politika 2016 - Változott a számviteli törvény


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

Változott a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó egyik legfontosabb törvény, ez pedig a 2000. évi C. törvény a számvitelről, azaz hétköznapi megnevezése szerint a számviteli törvény. Eljött az ideje annak, hogy aktualizáljuk számviteli politika szabályzatunkat, még mielőtt az éves bevallások dömpingje ránk szakad.

A számviteli törvény hatálya kiterjed minden gazdálkodó szervezetre, kivéve az egyéni vállalkozóra, a polgári jogi társaságra, az építőközösségre, továbbá a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi kereskedelmi képviseletére. Továbbá nem terjed ki a törvény hatálya arra a közkereseti társaságra, betéti társaságra és egyéni cégre sem, amely az üzleti évben nyilvántartásait az EVA, KATA vagy KIVA adóról szóló törvény előírásai szerint vezeti.

Vigyázni kell azonban arra, hogy azokban az üzleti években, amelyekben az említett társaságok nem tartoztak az EVA, KIVA vagy KATA adózás körébe, kötelesek voltak betartani a számviteli törvény előírásait és rendelkezniük kellett többek között számviteli politikával is. Ennek megfelelően, amennyiben a társaságok netán kikerülnek az EVA, KATA vagy KIVA hatálya alól, ismét a számviteli törvény vonatkozik rájuk. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy egy esetleges adóellenőrzéskor rendelkezzünk a kötelező szabályzatokkal.

Változott a számviteli törvény, mi most a teendő?

A teendők ügyében ismét a törvény szövegéhez kell fordulnunk, amely szerint "törvénymódosítás esetén a változásokat annak hatálybalépését követő 90 napon belül kell a számviteli politikán keresztülvezetni."

A számviteli politika módosításának határideje tehát március 31. Azok a vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek még számviteli politika szabályzattal, vagy a szabályzataikat aktualizálni szeretnék, az alábbi linkről ezt megtehetik.

Fontosabb változások

  • Az éves beszámoló mérlegének és eredménykimutatásának összeállítása során figyelni kell arra, hogy változott a mérleg és az eredménykimutatás szerkezete a rendkívüli tételek megszűnése miatt.
  • Az eredménykimutatás szerkezetében megszűnik a mérleg szerinti eredmény sor, csak az adózott eredmény kerül kiszámításra.
  • Bevezetésre került a jelentős tulajdoni részesedés fogalma. Ez értékpapírban megtestesülő részesedést, vagy más módon meghatározott jogot jelent, és amely részesedés mértéke a 20 százalékot meghaladja.
  • Megváltoztak az egyszerűsített éves beszámoló és a konszolidált beszámoló készítésének határértékei. Mivel az árbevételre vonatkozó határértékek lényegesen emelkedtek, ezért több vállalkozásnak csökkenhet az adminisztrációja.
  • Az osztalék elszámolása abban az üzleti évben történik, amikor a döntést a tulajdonosok meghozzák, így az osztalék forrása az előző üzleti év adózott eredményével kiegészített eredménytartalék.
  • Bővebb lesz az éves beszámoló kiegészítő mellékletének és üzleti jelentésének az adattartalma. Például a kiegészítő mellékletben meg kell adni a tárgyévben foglalkoztatott munkavállalók átlagos statisztikai létszámát, bérköltségét, személyi jellegű egyéb kifizetéseit és bérjárulékait, mindegyiket állománycsoportonként megbontva.
  • Üzleti vagy cégértéket ezután csak akkor lehet kimutatni a számvitelben, ha a megvásárolt cégért kifizetett összeg nagyobb vagy kisebb mint a tételesen kimutatott eszközök korrigált értéke (az átvállalt kötelezettségekkel korrigált). Az üzleti vagy cégértékre kötelezően terv szerinti leírást kell alkalmazni.

A változások a 2016. gazdasági év kimutatásait érinti, a 2015. évi beszámolókat még a korábbi előírások szerint kell összeállítani.

Forrás: Könyvelő Hirlap >>

2016.02.08.

Vár téged is a Magyar Vállalkozók Facebook Csoportja!
Miért érdemes csatlakozni?
Mert folyamatosan követjük a legfontosabb számviteli, adózási törvényeket,
változásokat és a csoporton belül meg tudjuk beszélni.
Legyél te is a Magyar Vállalkozók Facebook csoport tagja >>

A meglepetésnek, az ajándéknak Te is örülsz?!
Gondoltál már arra, hogy milyen szép ajándék az érme?
Születésnapra, névnapra, házassági évfordulóra, Valentin napra, Karácsonyra
és egyéb alkalomra, a legszebb ajándék egy csodálatos érme!
Gondolj előre az aktuális alkalomra >>

Tudta, hogy több százezer forint bírságot fizethet?
Készíttesse el szabályzatát, mielőtt százezreket fizet az APEH -nek!
Szabályzatok elkészítése, az Ön cégére formázva!
Elkészítjük szabályzatait, garanciával! >>

Mi az előnye, ha nálunk könyveltetsz? >>
Tekintsd meg a könyvelési árainkat >>

 


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

loading...