Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Belföldön fuvarozó vállalkozóknak is kötelező lesz a fuvarozói engedély

A belföldön fuvarozó vállalkozóknak is kötelező lesz a fuvarozói engedély megszerzése a 2,5 tonnánál nehezebb kisteherautókra

789/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet, mely a a fuvarozás feltételeiről szóló 261/2011-es kormányrendeletet módosítja, melyek alapján, május 21-től nem csak a nemzetközi fuvarozást végző, hanem a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is kötelező lesz a fuvarozói engedély megszerzése a 2,5 tonnánál nehezebb kisteherautókra. 

A mobilitási csomag néven ismert jogszabály-gyűjtemény tartalmazza a furgonosok számára az engedély kiváltásának kötelezettségét. Ez azonban kizárólag a nemzetközi árufuvarozást végző teherszállításra érvényes 2,5 tonna fölött. Az uniós jogszabály azonban megengedi, hogy a tagállamok saját rendelkezést hozzanak a kizárólag belföldön működő fuvarozó vállalkozók számára. 

Korábban semmi jele nem volt annak, hogy Magyarország indokoltnak látja az engedélykötelezettség kiterjesztését a belföldi fuvarozásra is. Erről nem volt szakmai vita, a mobilitási csomaggal szembeni hivatalos magyar tiltakozás sem foglalkozott ezzel a kötelezettséggel. Ezért volt meglepő a Magyar Közlöny tavaly december 27-i számában megjelent kormányrendelet, mely a belföldi fuvarozókra is kiterjesztette a kötelezettséget. 

261/2011-es kormányrendeletet módosított 3. paragrafusa szerint a fuvarozásra vonatkozó előírásokat alkalmazni kell minden olyan díj ellenében végzett közúti árufuvarozásra, melyet 2,5 tonna megengedett össztömege meghaladó teherautóval végeznek akár belföldi, akár nemzetközi forgalomban. A fuvarozói engedélyt május 21-étől követelik meg az érintett fuvarozóktól. 

A saját számlás szállítást végző vállalkozások szabályozása nem változott. Saját számlás szállításhoz továbbra is 7,5 tonna felett kell külön engedéllyel rendelkezni.

Fuvarozói engedély kiváltásához három feltételt kell teljesíteni:

igazolni kell a szakmai alkalmasságot

 eleget kell tenni a jó hírnévre vonatkozó elvárásoknak és

 le kell tenni egy pénzügyi biztosítékot. 

 A szakmai alkalmasságot egy árufuvarozó tanfolyam elvégzésével és a hozzá tartozó vizsga letételével lehet megszerezni. A vizsga által megszerzett jogosultság 10 évre szól, utána továbbképzésre kell menni és újra vizsgázni. A vállalkozásnak ki kell neveznie valakit szakmai irányítónak, s neki kell ezzel a végzettséggel rendelkeznie. Ő lehet a tulajdonos vagy egy alkalmazott, sőt akár külsős megbízott személy is, de csak súlyos korlátozásokkal. 

A szakmai irányító kinevezésekor arra kell ügyelni, hogy ő valódi kapcsolatban álljon a vállalkozással. Ide csak olyan ember kerülhet, akinek valóban van döntési jogköre a vállalkozás működésével kapcsolatban. 

Kamaránk hamarosan közzé teszi a megyénkben lévő felnőttképző szervezeteket, ahol a tanfolyam elvégezhető

A jó hírnév követelményét a vállalkozásnak azzal kell bizonyítania, hogy nincs adótartozása, köztartozása. A vállalkozás vezetőjének erkölcsi bizonyítványra lesz szüksége, ami azt is igazolja, hogy nem áll eltiltás alatt.

Bizonyos esetekben a vállalkozás vezetőjének és szakmai irányítójának a múltját is vizsgálják. Öt éven át nem lehet vezető vagy szakmai irányító, aki fizetésképtelenség vagy szabálytalanságok miatt megszüntetett vállalkozásoknál hasonló pozíciót töltött be.

A pénzügyi biztosíték azt jelenti, hogy letétbe kell helyezni egy bizonyos összeget a vállalkozás által okozott károk fedezésére. A letét bankgaranciával is kiváltható. A kötelező letét a járművek számától függ. A jó hír, hogy annak, aki csak kisteherautóval dolgozik, ez alacsonyabb összeg lesz. A 3,5 tonnánál nagyobb járművekkel fuvarozóknak a letét az első jármű után 9 ezer euró, minden további jármű után 5-5 ezer euró pénzügyi biztosíték igazolását jelenti. Ha kis és nagy járműveket is használunk, akkor az első autó után letétbe helyezendő 9 ezer eurós összeg változatlan marad. A 3,5 tonna alatti járművek után azonban nem 5 ezer, hanem csupán 900 euró kötelező biztosítékot kell felmutatnunk.

Ha kizárólag 3,5 tonna alatti teherautókkal dolgozunk, akkor az induló letét is alacsonyabb lesz: 9 ezer helyett csak 1.800 euró meglétét kell bizonyítanunk. A további autókra pedig 900-900 eurót kell letétbe helyeznünk.

A furgonok sem tárolhatók közterületen.

Már egyáltalán nem új rendelkezés a járművek tárolására vonatkozó előírás, csak kevesen tartják be ezeket a szabályokat. Ügyeljünk arra hogy a kisteherautókat sem szabad közterületen parkoltatni, ha azokkal közúti árufuvarozást végeznek. Ebben nincs 2,5 tonnás korlátozás sem, azaz még az ennél kisebb teherautókat is csak a vállalkozás telephelyén, vagy más, erre a célra kialakított helyen szabad tárolni, ha az autót vállalkozás közúti árufuvarozásra használja. A rendelet szerint közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű közúton vagy más közterületen nem tárolható. 

A vállalkozás adatait a járművön fel kell tüntetni: A fuvarozáshoz használt jármű jobb oldali első ajtajának külső részén jól látható méretben fel kell tüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.:

A közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű jobb oldali első ajtajának külső részén – tehergépjárműnél az oldalfalán – jól látható méretben fel kell tüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

>789/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet >>

Forrás: fuvarlevel