Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

2017-ben mennyi szabadság jár?

http://ermeinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/ermeboltreklam.jpg


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

Mennyi szabadság jár 2017-ben? Szabadság, alapszabadság, plusz szabadság családosoknak – 3 plusz szabadság jár a családosoknak 2017-ben!

Ha van családja ennyi szabadság és plusz szabadnapok járnak Önnek!
Szabadságok családosoknak – minden munkavállalónak érdemes!
Szülési szabadság.
 
Az édesanyákat 24 hetes szülési szabadság illeti meg, amelyet már a gyermek várható születése előtti 4 hétben bármikor meg lehet kezdeni.2012. óta a szülési szabadság nem csak az édesanyának jár, hanem az örökbefogadó szülő is élhet a lehetőséggel.
A csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.
Az anyát 24 hét szülési szabadság illeti meg azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni. A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.
Apák fizetett szabadsága.
 
Gyermek születése esetén öt munkanap munkaidő kedvezmény illeti meg az apákat is.Ezt a munkáltató köteles kiadni, akkor, amikor az apa kéri, legkésőbb a születést követő 2. hónap végéig.Ha a családban ikrek születnek, akkor az apának az 5 nap helyett 7 nap szabadság jár.Amíg az apa ebben a gyermekszületésre vonatkozó munkaidő kedvezményben részesül távolléti díj illeti meg a munkahelyén.
Gyermekek után járó szabadság, pótszabadság.
 
A munkavállaló 16 éven aluli gyermeke(i) után járó fizetett szabadság az alapszabadság mellett.
Ki jogosult rá?
Minden munkaviszonyban álló szülő.
 
Szülőnek számít:
• a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, továbbá az együtt élő házastárs, • aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, • a gyám, • a nevelőszülő és a helyettes szülő.
Hol, hogyan igényelhetem?
 
A munkáltatónál nyilatkozat kitöltésével igényelhető.
 
A kedvezmény alapján igénybe vehető napok száma
 
Egy gyermek után 2, két gyermek után 4, kettőnél több gyermek esetén pedig összesen 7 nap pótszabadság illeti meg mindkét szülőt. A pótszabadság fogyatékossággal élő/tartósan beteg gyermekenként* további két munkanappal nő. *aki után magasabb összegű családi pótlék jár
A kedvezményre jogosultság időtartalma
A gyermek(ek) születésétől a tizenhatodik életévük betöltéséig.
 
Mit kell még tudnom?
1. Az ellátás megoszthatósága Az ellátás mindkét szülőt egyenlő mértékben illeti meg. 2. További információ Az EMMI Központi Ügyfélszolgálat „Tájékoztató a gyermekek után járó ellátásokról“ című kiadványa.
 
 
Forrás: 24ora
 
2017.02.03.