Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Egyéni vállalkozó munkáltató üdülési csekk juttatása

2008.01.31.

[Szja-törvény 1. számú melléklet 8. 3. pont a) alpont]

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 1. számú mellékletének 8. 3. pont a) alpontja alapján a munkáltató adómentesen (a törvényben meghatározott feltételekkel) juttathat üdülési csekket a munkavállalójának, a munkavállaló közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, valamint a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, továbbá – ha a volt munkáltató vagy annak jogutódja a juttató- a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és közeli hozzátartozójának.

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó munkáltató és az általa foglalkoztatott munkavállaló a házastársa, akkor a törvény alapján házastársának (mint munkavállalójának) adhat adómentesen üdülési csekket.

A törvény rendelkezése alapján a munkáltató a munkavállaló közeli hozzátartozójának is adhat adómentesen üdülési csekket.

Ebben az esetben az egyéni vállalkozó munkáltató a munkavállalójának közeli hozzátartozója ugyan, de a házastársa jogán mégsem kaphat üdülési csekket, mivel nem értelmezhető a hivatkozott rendelkezés, ha a munkáltató és a juttatásban részesülő személy ugyanaz a magánszemély.

(PM Jövedelemadók főosztálya 882/2007- APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 1559598428.)

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

Forrás: APEH

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>