Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Mezőgazdasági őstermelőket megillető adókedvezmény érvényesítése

2008.02.04.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 26. §-ának (1) bekezdése szerint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv a támogatási adatok nyilvántartására agrár de minimis nyilvántartási rendszert működtet. A nyilvántartási rendszerben való részvétel feltétele, hogy a magánszemély regisztráltassa magát a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerben.
A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 39. §-ának (1) bekezdése szerint a mezőgazdasági őstermelő magánszemély mezőgazdasági őstermelésből származó összevonandó jövedelme után – az egyéb feltételek megléte mellett (így pl. teljes összegben akkor, ha az éves összes jövedelme nem haladja meg a 6 millió forintot és a kedvezmény összege „belefér” a 100 ezer forintos korlátba) – az adókedvezményt akkor érvényesítheti, ha az adóbevallásában feltünteti a regisztrációs számát. E kedvezmény agrár csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. A csekély összegü (de minimis) támogatás nagyságát magánszemélyenként kell vizsgálni. Ebből következik, hogy a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező adózóknak, illetve a családi gazdaságok tagjainak külön-külön kell regisztrációs számmal rendelkezniük, amennyiben a mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelmük után adókedvezményt kívánnak érvényesíteni.

Az adókedvezmény érvényesítéséhez már a 2007. évről szóló 0753-as bevallásban is szerepeltetni kell a regisztrációs számot, ezért, ha azzal a magánszemély nem rendelkezik, akkor azt az adóbevallás benyújtása előtt meg kell kérnie és szereznie.

(PM Jövedelemadók Főosztálya 18798/2/2007. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 1559592910/2007.)

2007. évi XVII. törvény a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

Forrás: APEH

Tipp!

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>

Hatékony üzleti honlapokat készítünk megfizethető áron >>

Most ingyen regisztrálhatja cégét Magyarország Cégkeresőjében >>